Blue Zones

Langer leven, gelukkig en gezond zijn door het optimaliseren van je levensstijl en de juiste omgeving. Dan Buettner onderzocht  5 plekken waar het grootste aantal 100+ ‘ers in goede gezondheid woont. Er zijn verschillende redenen waarom op die plaatsen de mensen zo oud worden en een aantal ervan hebben te maken met het welzijn van de mensen. In combinatie met bewust eten en bewegen is een bewust mentale gesteldheid een belangrijke factor.

aardebz

  1. Beweeg natuurlijk: ze leven in een omgeving die hen voortdurend stimuleert om te bewegen zonder er bij na te denken.
  2. Ken je doel: In Japan is dat Ikagai in Costa Rica ‘plan de vida’. Vrij vertaald betekent het je drive waar je in de ochtend voor wakker wilt worden.
  3. Op het juiste moment gas terug nemen: Stress hoort bij het leven maar vind jouw manier om er goed mee om te gaan.
  4. De tachtig procent regel: zij stoppen met eten als hun maag voor 80% gevuld is. Tevens eten ze hun kleinste maaltijd in de late middag of in de vroege avond en daarna eten ze niet meer.
  5. Bonen en plantaardig voedsel: Bonen zoals linzen, zwarte bonen tuinbonen, evt. zelf geteeld, zijn een belangrijke voedingsbron voor de 100 jarigen. Daarnaast zijn ze matig met (varkens-)vlees.
  6. Wijn: in bijna alle Blauwe zones drinkt men vaak dagelijks met mate  alcohol. 1-2 glazen per dag  en dan tijdens het eten of het gezellig samenzijn met vrienden.
  7. Juiste genen: Het geboren zijn in de juiste sociale omgeving die de gezonde gewoonten ondersteunt.
  8. Gemeenschap:  ze behoren tot een groep vrienden en familie die regelmatig samenkomen.
  9. Geliefden eerst: familie en geliefden komen op de eerste plaats.

 

Iedereen kent wel iemand  die goed fysiek afgetraind is en supergezond eet maar net de verbinding mist om het plaatje compleet te maken. Het mentale deel is datgene wat het compleet maakt door het zelfbewustzijn te ontwikkelen.